Tv-tips

Om je Nederlands te verbeteren, is het een goed idee om naar de Nederlandse televisie te kijken. Maar wat is er zoal te kijken? Hieronder vind je een aantal suggesties, gerangschikt in een categorieën. Allemaal zijn ze te bekijken via de NPO Start site van de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep. Klik op de titel om direct naar het programma op NPO Start te gaan. Uiteraard is er op de site nog veel meer te vinden. Er is ook een app.

Veel programma’s zijn gratis te bekijken (‘NPO Start’), maar voor sommigen heb je een betaald abonnement nodig (‘NPO Start Plus’, € 2,95 per maand). De programma’s van die laatste categorie hebben hieronder het teken 💰 naast hun titel. Van die programma’s zijn alsnog de uitzendingen vaak de eerste week of 10 dagen voor iedereen gratis terug te kijken.

Mijn tip: kies het soort programma dat je ook in je eigen taal graag kijkt.

Heb je weinig tijd, of vind je een heel programma in het Nederlands te vermoeiend? Kies dan een sketch-show (zie categorie Humor) en kijk een paar sketches. Of kijk een stukje Sesamstraat.

Reacties? Suggesties? Vragen? Foutje gezien? Laat het me vooral weten, bijvoorbeeld via dit contact formulier. Ook leuk als je laat horen wat je hebt gekeken en wat je ervan vond!

Human Interest & Reality-tv

Spoorloos
Een heel populair programma waarin mensen op zoek gaan naar onbekende of verloren bloedverwanten. Dus af en toe emotioneel, en soms een DNA-test.

Boer Zoekt Vrouw
Eén van de succesvolste televisieprogramma’s in Nederland. Bedoeld om eenzame boeren aan een partner te helpen. Wel 10 seizoenen om terug te kijken!

Ik Vertrek
Serie waarin Nederlanders worden gevolgd die een nieuw leven in het buitenland beginnen. Sommigen zijn goed voorbereid, anderen wat minder…

Lauren! Ik Wil een Kind
Verslaggeefster Laura volgt mensen die een kinderwens hebben, maar voor wie dat een kind krijgen niet vanzelfsprekend is.

We Zijn er Bijna
Ultieme slow-tv. De serie volgt een groep senioren die samen per camper een reis maken. Veel oude seizoenen beschikbaar.

In de Beste Families
Persoonlijke interviews met mensen over het gezin waar in ze opgroeiden, en hun relatie met hun zussen en broers. Van iedere geïnterviewde zit ook minimaal één broer of zus in het programma.

Verborgen Verleden
Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. Vergelijkbaar met het Britse programma ‘Who do you think you are?’.

Bed and Breakfast 💰
Serie waarin mensen elkaars B&B bezoeken en beoordelen.

Heel Holland Bakt 💰
De Nederlandse versie van ‘The Great British Bake-Off’.

First Dates 💰
Kies de seizoenen die beginnen met NL om de Nederlandstalige uitzendingen te vinden.

Film

Alles is Liefde
Film, romantische komedie. Duidelijk geïnspireerd op Love Actually. Eén van de hoofdrolspelers, Carice van Houten, ken je misschien als Melisandre uit Game of Thrones.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

Aanmodderfakker
Het leven van een dertiger die maar wat aanmoddert, komt op z’n kop te staan als hij valt voor een jonge babysitter.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

De Tweeling
Dramatische film over tweelingzusjes die in de jaren 20 van de vorige eeuw gescheiden opgroeien, de ene in Nederland, de andere in Duitsland.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

Minoes
Komische familiefilm. Minoes was ooit een kat, maar nu is ze een mens… met katachtige trekjes. Gebaseerd op een kinderboek. De hoofdrolspeelster Carice van Houten ken je misschien als Melisandre uit Game of Thrones.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

Hoe Het Zo Kwam dat de Ramenlapper Hoogtevrees Kreeg
Een romantische tragikomedie over een ramenlapper die één dag voor zijn pensioen plotseling last krijgt van hoogtevrees.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

Het Leven uit een Dag
Romantische dramafilm. In een wereld waarin een mensenleven maar één dag duurt, worden twee mensen verliefd.
Klik hier om informatie over deze film te bekijken op de IMDB.

Humor

Zondag met Lubach
Satire over het nieuws van de afgelopen week. Het programma kreeg internationale bekendheid dankzij hun boodschap gericht aan President Trump: America First – The Netherlands Second

Toren C
Satirische en gekke sketchshow

Draadstaal
Sketch-show met terugkerende typetjes.

Sluipschutters 💰
Sketches.

Informatief & Talkshow

MAX Masterclass
Twee hoogleraren, waaronder de altijd enthousiaste Erik Scherder, geven toegankelijke colleges over het brein, over geluk en over ouder worden.
Ik raad speciaal de aflevering over taal aan!

De Wereld Draait Door
Dagelijkse talkshow met uiteenlopende gasten. Staat ook bekend als ‘DWDD’. Sommige mensen klagen dat de presentator te snel en te veel praat.

DWDD Summerschool
Spin-off programma van DWDD. Elke aflevering praat een gast over zijn expertise/passie.
Ik raad speciaal de aflevering over taal aan.

De Keuringsdienst van Waarde
De verslaggevers gaan op onderzoek uit in de wereld van ons voedsel. Ze bellen de producenten met kritische vragen en gaan soms ook in de fabrieken kijken.

De Slimste Mens
Kennisquiz, met een sarcastische professor als sidekick (ik heb als student ooit nog eens college bij hem gevolgd!).

Jeugd

Sesamstraat
Spreekt voor zich, denk ik!

(En zie ook Minoes, onder films)